Sayfalar

30 Kasım 2010 Salı

Arttırılmış Gerçeklik Çalışması 01

"Yeni Gözde: Arttırılmış Gerçeklik" adlı yazımda tanıtımını yaptığım uygulamayı denemek için tıklayınız.

Bu uygulamanın çalışması için;
Uygulamada Gerekli Olan Marker.
  •  bir adet iyi bir çözünürlüğe sahip webcam,
  • "Marker" adı verilen özel tanıtılmış bir şekil, (Bu markerı indirmek için tıklayınız. İster çiziniz, ister çıktısını alınız, hiç farketmez. Tek dikkat etmeniz gereken husus, marker'ın şeklinde bir değişiklik yapmamanızdır.)
  • Son olarak da Flash Player 10'un tarayıcınızda kurulu olması gerekmektedir.

Yukarıdaki gereksinimleri sağlıyorsanız eğer şimdi uygulamayı deneyebilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken tek şey kamerayı marker'ı görecek şekilde tutmanızdır. 30 - 40cm'den ortalama işlemesi lazım ama bu tabi ki de sizin kameranızın kalitesiyle de doğru orantılıdır. Bir yerden sonra da olayın performansı biraz da bilgisayar ile alakalıdır. Yapımında Away3D kütüphanesi kullansam da kaliteden taviz vermek zorunda kaldım ortalama her bilgisayarda çalışabilsin diye. Umarım herhangi bir sıkıntı yaşatmaz size :)

Kısaca şöyle çalışmaktadır; kameradan alınan görüntüye threshold filtresi uygulanarak elde edilen ortamda marker'daki gibi bir şekle sahip bir konum aramaktan ibaret tüm olay. Tabi genel yapı bu kadar ama olayın alt yapısı hiç de küçümsenemeyecek kadar derin ve güzel. Emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım.

Uygulamayı denemek için tıklayınız. İyi eğlenceler..

3 Kasım 2010 Çarşamba

Yeni Gözde: Arttırılmış Gerçeklik

Sanalın ve gerçeğin iç içe geçmeye başladığı bir döneme girdik çoktan. 3D filmler çıktı, hemen ardından 3D film çekmenize imkan verecek kameralar, hatta fotoğraf makineleri çıktı, daha doğrusu uygun fiyata indirgendi. 3D için daha gelişmiş ekranlar ürelitdi falan filan. Bu böyle sürüp giderken biraz arkada kalmış sesini pek duyuramamış ama önemi yeni yeni keşfedilen bir konuya değinmek istiyorum, Arttırılmış Gerçekliğe ( Augmented Reality ).

Arttırılmış gerçeklik uygulamarı yeni yeni Türkiye standartlarında piyasaya reklam amaçlı kullanılmaya başlandı. Danone'de Haber Türk'te bunlara dair örnekler bulmanız mümkün artık. Ancak bu uygulamayı ilk önce "Abbas Güçlü ile Bizim Mucitler" adlı Kanal D'de düzenlenen bir yarışmada görmüştüm. Birisi bilgisayar mühendisliğinden diğeri de edebiyat bölümünden olan iki arkadaşın geliştirdiği bir sistemdi bu.Sistem marker adı verilen özel tanıtılmış şekilleri yorumlayacak şekilde yapılandırılmıştı.Bu markerlar ise kendi hazırladıkları bir kitapın içerisine yerleştirilmişti. Sistemin bu kitapdaki markerları tanıması içinse webcam aracılık ediyordu. Ne zaman kitaptaki bir marker sistem tarafından yakalansa o markerın üzerine sistem tarafından tanımlanmış olan 3D model çıkıyordu ve başlıyordu o sayfadaki konuları anlatmaya...

O sıralar da pek yaygınlaşamadı bu sistem ancak ben ise bu uygulamaları geçen sene bulabildim ve geliştirmeye başladım. Şimdilerde benim kullandığım sistem action script 3'ü temele almış, ancak As3 olması biraz da hantallığı beraberinde getiriyor. C++ için yazılış olan sistemler mevcut ama haliyle AS3 için yazılana oranla kullanım açısından daha karmaşık ve zor ancak performans açısından kesinlikle daha iyi. AS3'ün geliştirilip bu hantallığından kurtulması dileğiyle. Hazırlamış olduğum bu kısa videoda yaptığım temel örnekleri tanıtmak istedim, Buyrunuz: