Sayfalar

1 Eylül 2010 Çarşamba

svn nedir? svn'den nasıl kod çekilir?

Diyelim ki bir proje geliştiriyorsunuz ve kalabalık bir ekip ile çalışıyorsunuz. Bu proje geliştirme sürecinde ekibin her zaman birbirleriyle iletişim halinde olması gerekmektedir, özellikle de aynı dallarda çalışan ekip üyelerinin. Birbirleriyle iletişim ihtimalleri hayli yüksek olanlar için bu pek problem teşkil etmeyebilir ancak uzakta olan ekip üyeleri için bu iletişimsizlik hayli sıkıntı yaratmaktadır. Peki bu probleme çözüm yok mu? Elbette ki var :) Buna çözüm olarak “SubVersioN” sistemi geliştirilmiştir. Tüm çalışma dosyaları internet üzerinden bir alana yüklenir ve gerekli yazılım aracılığıyla bu alandan dosyalar çekilir veya yüklenir. Sistem temelinde böyle işler ancak alt yapısı biraz daha derindir. Aynı anda sisteme yüklenen dosyaların çakışmlarını ile birlikte güncellenen, silinen, yeni yüklenen veya olmayan dosyaları da kontrol eder. Bu konuda temel düzeyde bilgi sayibiyim az çok kullanmışlığım sayesinde ama bu yazıda SVN‘nin işlevinden ziyade daha çok nasıl dosya indirileceğinden bahsetmek istiyorum.

SVN sistemi olarak kullanılan Google Code veya SourceForge gibi alanlardan dosya indirmek için Tigris.org topluluğunun geliştirdiği Tortoise SVN oldukça ideal bir SVN programıdır.

Tortoise SVN‘nin kurulum işleminden sonra kodunu çekmek istediğiniz projenin SVN adresini almakta sıra. Ogre3D’nin SourceForge SVN adresini ( https://ogre.svn.sourceforge.net/svnroot/ogre ) ve Away3D’nin Google Code SVN adresini ( http://away3d.googlecode.com/svn/trunk/ ) verdim. Bilgisayarınızda yeni bir klasör oluşturun ve bu klasörün üzerinde sağ tıklayın. SVN Checkout kısmına tıklayınız ve açılan diyalog penceresine kopyaladığınız SVN adresini “URL of Repository” kısmına yapıştırdıktan sonra geriye sadece “OK” demek kalıyor bize :)

Bu işlem sonrasında açılacak olan diyalog penceresi SVN alanının yoğunluğuna veya internet bağlantınızın durumuna göre biraz geç yanıt verebilir ancak indirmeye başlayacaktır. İndirme işlemi bittikten sonra “Finished” diyerek size işlemin sonlandığını söyleyecektir.

Artık belirlediğiniz klasörde indirmek istediğiniz projenin en güncel ( ama tam dengeli olmayabilir bunu da dip not olarak vermek gerekir. Çünkü bazı SVN’lerdeki veriler proje ekibi hala geliştirmekte olduğu için tam dengeli olmayabilir. ) haline sahipsiniz. Bu vakitten sonra istediğinizi yapabilirsiniz :) Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder